Pandemia zrobiła duże zamieszanie w branży gastronomicznej. Restauracje, kawiarnie czy bary musiały w bardzo rewolucyjny sposób przeorganizować swoją działalność i dostosować się do panujących warunków. Dla wielu takich miejsc całkowite przestawienie się na działalność na wynos i dowóz przysporzyło wiele problemów. Cała logistyka z tym związana mogła naprawdę przerastać. W końcu jakoś trzeba zorganizować system pakowania czy bezpiecznego przewożenia żywności. W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają także uwagę na opakowania – zależy im na tym, by były one ekologiczne. Nie chcą produkować wielu ton plastiku przez to, że zamarzyło im się zjeść jakieś danie czy wypić świeżo wyciskany sok z ulubionej kawiarni. Z tego powodu restauratorzy coraz częściej sięgają po słoiki czy butelki szklane, które mogą stać się alternatywą dla plastikowych opakowań.
Soki i napoje – czyli butelki szklane zamiast plastikowych kubeczków
Bezpieczne pakowanie soków czy napojów może być zagwostką dla wielu restauracji czy kawiarni. Niektóre z nich zrezygnowały nawet z serwowania napojów na wynos. A przecież butelki szklane są doskonałym rozwiązaniem. Szkło nie wchodzi w reakcje z żadnymi napojami – ani zimnymi, ani gorącymi. Więc butelki szklane idealnie nadają się do serwowania soków, mrożonych herbat, shake’ów, smoothie’s czy nawet fantazyjnych kaw i grzańców. Z pewnością konsumenci docenią, że ich ulubione napoje serwowane są w ekologicznych opakowaniach, które mogą wykorzystać ponownie w swoich domach. Butelki szklane są także bardzo szczelne, dlatego też świetnie nadają się do przewożenia i nie ma ryzyka, że zamówiony napój rozleje się podczas dowozu.
Butelki szklane a zupy na wynos
Coraz więcej miejsc decyduje się także na pakowanie zup na wynos w butelki szklane. Nie muszą być to tylko barszcze czy rosoły, ale do pakowania w butelki szklane nadają się także zupy krem czy sosy. Jest to dobrą alternatywą dla tekturowych miseczek, które niestety nie zawsze są szczelne i nie gwarantują bezpiecznego przewiezienia dania.
Zupy na wynos cieszą się ogromną popularnością, zwłaszcza w czasie pandemii. W końcu nie każdy ma czas na wielogodzinne gotowanie, ale za to każdy z chęcią taką zupę zje. Jeśli więc takie zupy będą pakowane w butelki szklane, to jeszcze więcej konsumentów na nie się skusi, gdyż będzie to ekologiczne rozwiązanie.
Pandemiczne rozwiązania – czyli butelki szklane na zakwasy i inne wynalazki
Restauratorzy i przetwórcy podczas pandemii wpadli na wiele ciekawych pomysłów, a spragnieni nowości i wrażeń konsumenci bardzo chętnie je przyjęli. Dlatego też w branży gastronomicznej i spożywczej pojawiło się wiele ekologicznych i naturalnych zakwasów, sosów, naparów, fermentowanych napojów czy wyrobów mlecznych i roślinnych. Wszystkie te “nowe wynalazki” idealnie nadają się do rozlewania w butelki szklane, zgodnie z ekologicznymi ideałami!
Drugie życie butelek szklanych!
I oczywiście, dodatkową zaletą pakowania żywności w butelki szklane jest możliwość wykorzystania ich ponownie. Nie musimy wyrzucać kolejnego plastikowego opakowania, ale za to możemy zyskać nowy, oryginalny wazon, pojemnik na mąkę czy dodatkową butelkę na domowe przetwory. Butelki szklane to doskonały wybór, za który podziękuje także planeta!